Helicobacter pylori & Zapalenie żołądka & Wrzody Żołądka/Dwunastnicy

Wspólnymi siłami możemy osiągnąć wszystko!

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2015-06-14 09:17:11

Karo
Administrator
Skąd: Manchester
Dołączył: 2015-05-31
Liczba postów: 14
Windows 8.1Chrome 43.0.2357.124

Wzmacnianie trawienia przy niedokwasocie

Jeśli borykasz się z zapaleniem żołądka, to zapewne odczuwasz liczne dyskomforty z tym związane takie jak: ból jelit, być może owrzodzenie jelit, zapalenie dwunastnicy lub też zapalenie jelit itp.

Jeśli masz i stosujesz dobry sposób na wzmocnienie trawienia, proszę podziel się nim w tym wątku.

pozdrawiam,
Karo


Opinie wyrażone na tym forum są prywatnymi opiniami użytkowników i administrator nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zastosowania się do porad przez nich udzielanych. Przed zastosowaniem jakiejkolwiek formy leczenia, suplementacji należy swoją decyzję skonsultować z lekarzem prowadzącym bądź specjalistą! Bądź rozważny!

Offline

#2 2015-06-14 09:20:55

Karo
Administrator
Skąd: Manchester
Dołączył: 2015-05-31
Liczba postów: 14
Windows 8.1Chrome 43.0.2357.124

Odp: Wzmacnianie trawienia przy niedokwasocie

Bardzo częstym objawem towarzyszącym zapaleniu żołądka jest zwyczajnie słabe trawienie. W moim przypadku, jest to zwyczajna trudność trawienia pokarmów. Generalnie wiąże się to z:

  • słabym emocjonalnym/fizycznym samopoczuciem po posiłkach

  • rozdrażnieniem, lekiem, niepokojem lubnawetstanem depresyjnym, gdy niedotrawiony pokarm przesuwa się do jelit

  • ciągłym uczuciem głodu i niedosycenia, stąd konieczność podjadania

  • biegunka/zaparcia w zależności od typu spożytego pokarmu

  • zmęczenie i szczególnie senność po posiłkach

Z moich obserwacji wywnioskowałam, że niedotrawione jedzenie niesamowicie podrażnia jelita i stąd pojawienie się owrzodzeń, nadżerek, czyli tzn. colitis, crohn,IBS itp. Z własnych obserwacji również zauważyłam, że wraz z polepszającym się trawieniem dolegliwości ze strony jelit dramatycznie obniżają się.

Poniżej wklejam ciekawe zalecenia odnośnie wzmacniania trawienia z bloga Pepsieliot. www.pepsieliot.com
Oryginalny link-> http://www.pepsieliot.com/3-naturalne-s … dokwasote/

Osobiście sama stosuje powolne i dokładne przeżuwanie, jak również staram się zrelaksować przed posiłkiem i w trakcie pozostać bardzo spokojną. Nie stosowałam Betainy HCL z powodu nadżerek na odźwierniku. W przypadku posiadania jakichkolwiek uszkodzeń żołądka, tak jak zresztą wspomina to Pepsi, absolutnie nie można stosować Betainy, ponieważ działa ona tak samo jak kwas solny.

„3 naturalne sposoby na zgagę, niestrawność, trądzik i lęki, czyli … niedokwasotę?
Joleczka Burżuazji,

Madzia S. pisze:

„i jeszcze jedno pytanie jak zwiększyć wydzielanie kwasu żołądkowego a przy tym nie zakwaszać organizmu?”

Felczer P. na  to: – koksik

Centralnie medycyna konwencjonalna w kwestii zgagi, niestrawności, gazów i odbijania się, sieje głupawą propagandę. Mianowicie, że mamy za dużo kwasów żołądkowych.

Oczywiście taki stan też może mieć miejsce, ale w rzeczywistości przeżarta złomem ludzkość w około 90% (sic!) wytwarza zbyt mało kwasu żołądkowego.

Dr. Jonathon Wright w swojej książce w luźnym tłumaczeniu „Dlaczego kwas żołądkowy jest dla Ciebie dobry?” zajmuje właśnie takie stanowisko.

Zbyt niska zawartość kwasu w żołądku utrudnia trawienie i prowadzi do różnych problemów zdrowotnych, takich jak:
Zgaga
GERD, czyli choroba refluksowa przełyku
Niestrawność i wzdęcia
Odbijanie po posiłku, i / lub gazy
Poczucie nadmiernej pełności, lub dyskomfort po posiłkach
Zaparcia i / lub biegunki
Przewlekłe infekcje jelitowe
Niestrawione jedzenie w kale

(tym często się niepokoicie, o to często pytacie w kontekście kontrowersyjnej nieszczelności jelita – temat na inny wpis, i od razu w didaskaliach odpowiadam, że niestrawione ziarno kukurydzy nie jest powodem do smutku, boście go po prostu nie pogryźli dokładnie, żujmyż!)

Alergie pokarmowe, nietolerancja, i wrażliwość
Trądzik
Chroniczne zmęczenie
Niedobory mineralne i odżywcze (w tym żelaza i / lub niedobór witaminy B12)
Suchość skóry, lub włosów
Słabe lub popękane paznokcie
Astma
Depresja
Osteoporoza
I właściwie każda zdiagnozowana choroba autoimmunologiczna

Skoro zajmowałeś do tej pory hipokratesowskie stanowisko, że jesteś tym co zjesz, to aby wrócić do równowagi, powinieneś rozważyć raczej opcję, jestem tym co jestem w stanie strawić, lub wchłonąć.

A do tego w pierwszej kolejności niezbędna jest odpowiednia ilość kwasu żołądkowego
Zrelaksuj się przed jedzeniem
Jedzenie musi odbywać się w odpowiednich warunkach, w spokoju, gdyż należy do stanów relaksacyjnych.

Tak naprawdę proces trawienia zaczyna się w mózgu. Sam widok, zapach, lub myśl o jedzeniu wywołują odruchy w mózgu, powodujące zwiększone wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Proces ten odbywa się przez aktywację przywspółczulnego układu nerwowego, odpowiedzialnego za większość funkcji naprawczych w organizmie, w tym dotyczących trawienia.

Niestety, wielu z nas żyje w ciągłym stanie aktywacji współczulnego układu nerwowego, znanej jako odpowiedź „walcz, lub uciekaj”.

Jesteśmy ciągle zestresowani, posrani w gatki, pospiesznie szamiemy posiłki w biurze, czy samochodzie, a często nie przerywając wykonywania innych zadań. Ów brak koncentracji na tym co jesz nie pozwala na prawidłową aktywację przywspółczulnego układu nerwowego, co prowadzi do tego, że wydziela się mniej kwasu żołądkowego.

Aby skorzystać z maksymalnego wydzielania kwasu żołądkowego, upewnij się, czy jesteś zrelaksowany przed jedzeniem. Dobrze byłoby poświęcić chwilę, aby przygotować się do posiłku.

Kiedyś była to wspólna modlitwa, mająca również jak najbardziej sens trawienny. Teraz też jak umiesz i lubisz, powinieneś poświęcić chwilę na modlitwę, lub trochę medytacji, albo po prostu przymknąć gały i skupić się na głębokim oddychaniu.

Wyobrażam sobie w leniwe popołudnie w MacDonaledzie całe rodziny, które przed skonsumowaniem tony fastfoodu, chwytają się za grabki, przymykają oczy, a ojciec odmawia modlitwę.

Mogliby tym relaksem znacznie polepszyć stan swoich trzewi po niedzielnym spotkaniu przy plastikowym stole, ale śmiechom i żartom okolicznego pospólstwa nie byłoby końca, coś na kształt, jakby przeszedł garbus. Jednak ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.

Żuj dokładnie kęsy
Szamę masz dokładnie i niespiesznie żuć, bowiem trawienie żywności zaczyna się w ustach. Już samo odpowiednie żucie sprawia, że w żołądku pojawia się więcej kwasu, co ułatwi proces trawienia.

W istocie, każdy kęs powinien być 20 do 30-tu razy zgryziony. To się nie mieści w saganie, ile taki posiłek będzie trwał?

Wyeliminuj alergeny
Wyeliminuj żywność na którą ludzie zwyczajowo są wrażliwi, albo uczuleni. Taka żywność zawsze wiąże się z produkcją za małej ilości soku żołądkowego.

Najlepszym sposobem, aby sprawdzić, czy jesteś wrażliwy na daną żywnością jest wyeliminowanie jej na pewien czas (zwykle zalecane 30 dni) i monitorowanie objawów. Jeśli następuje poprawa, a potem drastyczne pogorszenie, po przywróceniu pokarmu, możesz być pewien, że ten pokarm Cię uczula.

Oczywiście możesz być uczulony na dowolną żywność, ale gdy zmieścisz się w statystykach, to najbardziej prawdopodobne, że będziesz wrażliwy na to, co większość, czyli takie alergeny:

Pszenica i gluten
Mleko i produkty mleczne
Soja
Jajka
Orzechy
Kukurydza
Różne dodatki do żywności, w tym środki konserwujące,
oraz
Psiankowate (pomidory, bakłażany, ziemniaki, papryka i inne), szczególnie, gdy masz problemy autoimmunologiczne

Wyeliminuj żywność wysoko przetworzoną, oraz kawę, darcie faj i częste robienie flaszki
Gdy dodamy do tej listy szybki styl życia, to właściwie mamy już cały list gończy z największymi przestępcami.

Jednak bądź świadomy, że są jeszcze inne substancje, które wprowadzasz w siebie, a mające silne działanie drażniące błonę śluzową żołądka, co może wpływać bezpośrednio na ograniczenie produkcji kwasu żołądkowego, a także na funkcjonowanie zwieracza dolnego przełyku (LES – lower esophageal sphincter)

Dlatego, nawet gdy nie jesteś uczulony, to i tak niektóre produkty, takie jak ostra papryka, pikantne potrawy, owoce cytrusowe, pomidory, kofeina i alkohol mogą być problematyczne.

Wrzuć do kubła większość chemicznych lekarstw (to nie jest rada, bo jestem znachorem bez praw do radzenia)
No i leki. Leki, takie jak środki zobojętniające kwas, inhibitory pompy protonowej i antagoniści H2 są przeznaczone do zmniejszania kwaśności soku żołądkowego i zakłócania jego naturalnego działania.

Ponadto, istnieje wiele grup leków, w tym niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), antybiotyki, środki rozszerzające oskrzela, beta-blokery, blokery kanału wapniowego, azotany, antydepresanty, leki przeciwlękowe i środki antycholinergiczne, które są związane z osłabieniem LES i / lub podrażnieniem wyściółki jelit.

Oczywiście, aby zaprzestać brania leków, skoro zdecydowałeś się na nie kiedyś, udaj się, najlepiej do holistycznego lekarza i zaczekaj na mądrą odpowiedź.

Podsumowując:
Eliminujemy prowiant, na który możemy być uczuleni, modlimy się i takie tam przed jedzeniem, żujemy dokładnie i eliminujemy niepotrzebne chemikalia.

Ale to może być jeszcze za mało

Jakie więc naturalne środki możemy przedsięwziąć, aby zwiększyć ilość kwasu żołądkowego?
I znowu ważna UWAGA:

Gdy jesteś już w trakcie leczenia choroby refluksowej żołądkowo-jelitowego, wrzodów żołądka, przełyku Barreta, lub innych poważnych zaburzeń górnego odcinka trawiennego, to przede wszystkim wcześniej musisz skonsultować się z odpowiednim lekarzem, najlepiej holistycznego zdrowia, przed użyciem poniższych środków na własną rękę.

1. sok z cytryny, lub ocet jabłkowy
Na produkcję kwasu żołądkowego ma wpływ sok z cytryny, oraz ocet jabłkowy. Oczywiście rozwodnione, bo w przypadku octu jabłkowego można poparzyć przewód pokarmowy.

Jeżeli chcesz tymczasowo i szybko zwiększyć kwasowość swojego żołądka wypij niewielką ilość soku z cytryny, czy octu jabłkowego dodanego do wody w temperaturze pokojowej i wypij kwadrans, do 20 minut przed jedzeniem. Ważne, aby woda nie była zbyt zimna, bo taka przeszkadza w dobrym trawieniu.

Wersja z cytryną – wcisnąć pół cytryny do szklanki wody (około 0,25l)
Wersja z octem jabłkowym – 1 łyżka stołowa na szklankę wody

Oczywiście najlepiej pić rzecz przez słomkę, a następnie przepłukać usta wodą, ze względu na ochronę szkliwa zębów.

2. Gorzkie trawienie
Innym doskonałym rozwiązaniem jest zwiększenie kwasu żołądkowego przez trawienie czegoś gorzkiego.

Zioła na gorzkie trawienie są dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością.

A wszystko opiera się na wykorzystaniu neuro-językowej reakcji organizmu, występującej zawsze, gdy spróbujemy czegoś gorzkiego. Gorzki smak stymuluje zwiększoną produkcję kwasu w żołądku, a także innych soków trawiennych.

Oczywiście postępuj zgodnie ze wskazówkami na etykiecie. Jednym z takich ziół jest piołun, czyli bylica piołunu.

Student medycyny Marcin Musiał, być może w przyszłości lekarz holistyczny, wypowiada się w necie w ten deseń o wyższości piołunu nad miętą pieprzową przy dolegliwościach żołądkowych:

W wyniku współcześnie przeprowadzonych badań okazało się, że zarówno liście jak i ziele piołunu zawierają specyficzne związki goryczowe (absyntynę, artabsynę) nadające mu bardzo gorzki, charakterystyczny smak, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i sole mineralne wśród których znajduje się dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.

Z tego względu napary lub nalewki z piołunu podaje się obecnie przy niedokwaśności żołądka, niestrawności, braku apetytu oraz przy przewlekłych nieżytach żołądka i jelit, połączonych ze zmniejszonym wydzielaniem soków trawiennych i żółci, a także przy zgadze, odbijaniu, wzdęciach, a nawet w kolce jelitowej. Ponadto stosuje się je przy niewydolności trzustki. Można je podawać osobom w wieku podeszłym oraz rekonwalescentom po ciężkich chorobach i operacjach przełyku, żołądka i dwunastnicy.

3. Betaina HCL
No i w końcu jest jeszcze Betaina HCL, również dostępna w sprzedaży odręcznej.

ALE:

Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy lub NLPZ (aspiryna, ibuprofen, Advil i temu podobne), jest bardzo ważne, abyś nie brał jednak betainy HCL, jako uzupełnienie, ze względu na zwiększone ryzyko krwawienia z przewodu pokarmowego i wrzody.

Pomimo tego, że picie soku z cytryny, czy naturalnego octu jabłkowego, lub zastosowanie gorzkiego trawienia może być bardzo pomocne w łagodnych przypadkach niedokwasoty, to jednak wiele osób będzie potrzebować czegoś mocniejszego, aby dostosować produkcję kwasu żołądkowego do poziomu równowagi.

Takim naturalnym środkiem jest enzym trawienny chlorowodorek betainy, który dostarcza dokładnie tego samego kwasu, który jest wytwarzany w żołądku.
Często zdarza się tak, że stosowanie przez pewien czas betainy HCL sprawi, że wszystko wróci do równowagi i żołądek sam zacznie wytwarzać odpowiednią ilość kwasu solnego.

Dawka i czas potrzebny do uzupełniania betainą HCL jest inna dla każdego i powinna być dobierana indywidualnie. I chociaż może się zdarzyć, że niektórzy będą wymagali długoterminowego stosowania tego enzymu, to jednak w końcu żołądek sam zaczyna pracować prawidłowo.

Co z tego, że betainę HCL możesz bez problemu kupić na własną grabkę, jednak dr. Katy Haldiman radzi Ci – skonsultuj się z mądrym lekarzem, aby osiągnąć najlepsze rezultaty.

Wieści podałam za zajmującą się od lat holistycznie zdrowiem doktor Katy Haldiman.

Od prawidłowego systemu trawiennego zależy bardzo wiele, łącznie z miłymi myślami.

Czego Możnowładcom serdecznie życzę
pepsik

Blog pepsieliot.com, nie jest jedną z tysięcy stron zawierających tylko wygodne dla siebie informacje. Przeciwnie, jest to miejsce, gdzie w oparciu o współczesną wiedzę i badania, oraz przemyślenia autorki rodzą się treści kontrowersyjne. Wręcz niekomfortowe dla tematu przewodniego witryny. Jednak, to nie hype strategia, to potrzeba.


Opinie wyrażone na tym forum są prywatnymi opiniami użytkowników i administrator nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zastosowania się do porad przez nich udzielanych. Przed zastosowaniem jakiejkolwiek formy leczenia, suplementacji należy swoją decyzję skonsultować z lekarzem prowadzącym bądź specjalistą! Bądź rozważny!

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
dezynsekcja - batawia - ciupahuja123 - batteam - profamers